download het jaarverslag als pdf bestand, klik op het ikoon download jaarverslag

 

Jaarverslag Stichting Mopti 2013

 

Inleiding
Het jaar 2013 was voor de Stichting Mopti pas op de plaats, na het roerige jaar 2012, waren we daar aan toe. In dit verslag presenteren we geen nieuwe tuin. We hebben ons voornamelijk bezig gehouden met het beheer en de voortgang van de bestaande tuinen. Tegenwoordig vergaderen we maandelijks zoveel mogelijk met de hele equipe, zie verderop voor de samenstelling.

Financieel
We hadden aangegeven dit jaar niet met een nieuwe tuin te beginnen. Dat heeft de donateurs er niet van weerhouden zich bij de decemberactie van hun beste kant te laten zien! Aan giften kregen we over 2013 een bedrag bijgeschreven van 19.661,54 euro. Grootste kostenpost dit jaar waren uitgaven voor duurzame energie voor het Centre Informatique in Socoura.

Sangubaka
Wat valt er van Sangubaka te vertellen, de tuin draait en behoort nog steeds tot onze mooiste tuinen. Er wordt wel geklaagd dat ze te weinig water hebben en ze willen eigenlijk een tweede pomp. We hebben daar nog niet over beslist. Makan en Gouro dragen hun steentje bij door maandelijks langs te gaan voor de inzameling van hun maandelijkse bijdrage voor de kas. Er is afgesproken met de vrouwen dat zij op zijn minst het salaris van de gardien op moeten brengen. Zonder de regelmatige bezoeken van Makan en Gouro zou daar niets van terecht komen. Dat zijn toch dingen waar we maar moeilijk vat op krijgen.

 

Sarédera
Onze tweede tuin doet het steeds beter, jarenlang was dit een een zorgenkindje. We hebben het nu zo geregeld, dat Yacouba er elke maand een volle dag aanwezig is, om problemen te constateren, om de vrouwen te helpen en te adviseren bij de werkzaamheden. Dat werkt heel goed. Sarédera lijkt behoorlijk op het goede pad. Ook daar heeft men de papaja ontdekt, een prima vrucht, die redelijk wat opbrengt en waarvan de boom ook schaduw geeft. De bomen hebben een stimulerende werking op de vrouwen, ze geven snel en mooi resultaat. Ook hier maandelijks bezoek van Gouro en Makan voor het salaris van de bewaker. Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn, maar het is hetzelfde verhaal als in Sangubaka.

 

Médina Coura
De tuin in Médina Coura loopt helemaal zelfstandig, we hebben er geen omkijken naar. De vrouwen zijn heel tevreden, ze verkopen veel van hun producten op de markt van Médina Coura of van Mopti. Bij hun geen problemen met de betaling van de bewaking.

 

 

 

 

Dialangou
Onze vierde tuin is Dialangou, ook die floreert redelijk naar wens. De vrouwen doen het op een andere manier. Voor een deel huren ze personeel, of nemen hun kinderen mee, die de grond bewerken en water geven, zoals ze dat ook vroeger gewend waren in hun tuin in Sévaré. De vrouwen zelf verkopen het merendeel van de groentes op de markt. Dat moet best redelijk wat opleveren. Heel concreet kan ik niet zijn, maar ik zie de vrouwen vaak lopen met emmers en teilen vol groentes.
Ons paard hebben we verkocht en daar hebben we helaas bepaald geen winst opgemaakt. Maar laten we er positief tegenaan kijken, de nieuwe eigenaar weet heel goed met het beest om te gaan, wat onze eigen menner nooit is gelukt. Ik zie een trotse Idrissa vaak rijden en hij heeft veel werk voor paard en wagen. Zo hebben we toch ook iemand aan een bestaan kunnen helpen. De betaling loopt onregelmatig in termijnen, maar we hebben goede hoop dat hij uiteindelijk alles betaalt.
In plaats van een paard hebben we voor de vrouwen een kar met een ezel gekocht. Dat schijnt goed te voldoen.
Trouwens, zowel paard als ezel hebben eigenaars, die goed voor ze zorgen en ze niet overbelasten, zoals je zo vaak ziet.

De tuinen tot slot
Over het algemeen kunnen we stellen dat de tuinen het erg goed doen. Er zijn weinig technische problemen. Afgezien van een bepaald type pomp die kwalitatief niet goed was, hebben we nooit problemen gehad met de watervoorziening, technisch gesproken. Af en toe steekt een vrouw een waterbuis lek, maar dan is Niangaly er meestal snel bij om dat te herstellen. De kosten daarvan zijn te verwaarlozen. De rest van de opzet is eigenlijk dermate simpel dat er weinig mis kan gaan. We zijn best trots op het eenvoudige, maar doeltreffende concept van put, pomp en de over de tuin verspreide bassins.

 

 

 

Andere projecten van de Stichting Mopti.

Bibata Kodio
Bibata heeft het eerste jaar van haar studie Informatica erop zitten. U vindt haar niet terug in het financiële overzicht, want alle betalingen voor haar tweede jaar vinden pas plaats in 2014.
Het gaat haar in elk geval goed, al klaagt zij dat ze veel problemen heeft met het vervoer van en naar school en naar de stageplekken. Geldgebrek is de grote oorzaak. Tot nu toe betaalden we eigenlijk alleen haar schoolkosten. We hebben voor haar een kleine netbook gekocht. Wat moet iemand die informatica studeert zonder computer?
In 2014 geven we haar meer speelruimte. Sinds januari krijgt zij een vergoeding van ongeveer 50 euro per maand, het is nog steeds niet veel, maar het is tenminste iets. En we hebben voor haar een brommer geregeld. Speciaal zij wordt vast ondersteund door een klein groepje donateurs van de Stichting.

Mérédiougo Solange Kassogué
Wij hebben besloten ook aan Solange een beurs te verstrekken. Solange is een enthousiaste meid die sinds haar jeugd journaliste wilde worden. Het is op zich een vrij kostbare studie in Bamako, die vier jaar gaat duren. Ook voor haar hebben we een kleine netbook aangeschaft. Wat doet een student journalistiek zonder een toetsenbord. Ook zij ondervindt problemen met vervoer en verblijf, in 2014 hebben we besloten om ook haar een maandelijkse toelage te geven van 50 euro. Eigenlijk ook te weinig.

 

 

Centre Informatique
Dit is een project dat oorspronkelijk niet onder de Stichting viel, hoewel je ook goed kunt volhouden dat zo’n semi-educatieve instelleng best onder de doelstellingen zou kunnen vallen. Wij moeten rekening houden met onze donateurs, in hoeverre zijn zij bereid dat wij hun geld ook aan andere projecten besteden dan tuinen? Vooral daarom zijn we voorzichtig met dit soort nieuwere activiteiten.
We hadden in 2013 contacten met de Stichting Meerwind, zij boden aan te helpen met een duurzame elektriciteitsvoorziening, mits het Centre onder de Stichting Mopti zou vallen. En zo is het gegaan. Een groot gedeelte van de installatie van zonnepanelen plus een windmolen is door de Stichting Meerwind betaald. De rest heeft Willem voor zijn rekening genomen via een persoonlijke gift. In feite is het resultaat voor de Stichting Mopti neutraal.

Willem probeert het project voor de jeugd van Socoura gaande te houden. Het mooie is dat er aan elektra dus niets meer wordt betaald. Toch zijn er andere financiële problemen. De huur van het centrum en de internetverbinding zijn kostbare zaken.

 

 

La piscine de Sévaré
De piscine van Sévaré is een nieuw idee van Willem. Hij heeft ooit een terrein gekocht waar een Centre Culturelle zou moeten komen. Dit plan heeft hij laten varen, exploitatie zou bijna onmogelijk zijn, zo was de verwachting. Een jaar geleden rees het idee om iets anders met het terrein te gaan doen, een zwembad voor de jeugd van Sévaré, maar dan ook een echt zwembad van een behoorlijk formaat.

Het plan werd zeer enthousiast ontvangen door Jurriaan van Stigt van de SDO (Stichting Dogon Onderwijs). Binnen enkele weken lag er al een schitterend plan van hem en van Dennis, een van zijn medewerkers. Maar het terrein moest groter. We hebben er alles aan gedaan om er een belendend terrein bij te kopen. Dat gaf erg veel vertraging, maar eindelijk in mei 2014, is dat gelukt. Het beschikbare terrein meet nu ongeveer 62 bij 22 meter. Dat moet groot genoeg zijn. Uitgangspunt is dat de exploitatiekosten zo laag mogelijk zijn, zodat slechts lage entree kan worden gevraagd.

Het is niet zeker of de Stichting Mopti dit plan onder zijn hoede moet nemen. De donateursgelden zullen vooralsnog niet worden gebruikt voor de realisatie. Voor het project zullen misschien externe fondsen worden gezocht, hun bijdragen lopen dan via de Stichting. Vandaar ook dat wij dit project hier opnemen. Het zwembad zal waarschijnlijk ook een eigen juridische status krijgen. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

Vooruitzichten voor het jaar 2014
Mali is in veel rustiger vaarwater gekomen. Sinds vorig jaar is er behoorlijk meer economische activiteit. In elk geval heeft de Stichting Mopti geen problemen, wij kunnen normaal ons werk doen. Materialen zijn ook gewoon beschikbaar, de prijzen niet anders dan vroeger.
Onze belangrijkste activiteit betreft nog steeds de tuinen. En we hebben goed nieuws. Als het lukt, proberen we dit jaar twee tuinen toe te voegen, met de eerste zijn we in elk geval al begonnen. Niangaly is al een paar weken bezig (juni) met de grote put voor de tuinen voor de Vereniging van vrouwen van Walirdé, een plaats, niet ver van Sévaré. Deze vrouwen hadden al in 2012 een verzoek ingediend en we hebben besloten hier nu gehoor aan te geven. We hopen dat over drie maanden de eerste schep of de eerste daba (hak) in de grond kan. De vooruitzichten ogen goed.
Tegelijkertijd kwam de aanvraag voor de vrouwen van Barigodaga, een klein plaatsje niet ver van Mopti. Het valt moeilijk om ze te moeten vertellen dat ze nog even geduld moeten hebben. Maar nadat de tuin van Walirdé klaar is, willen we zo snel mogelijk in Barigodaga beginnen. We kunnen nog niet helemaal voorzien of dat financieel lukt, voorlopig kunnen we vooruit. Misschien moeten we wachten tot de decemberactie van 2014.

 

 

Bij de cijfers
Er valt weinig van te zeggen, er waren wat uitgaven voor de tuin in Dialangou en het Centre Informatique en ook de netbook voor Solange.
We hebben (juni) ongeveer 26.000 euro aan liquide middelen in kas en op de rekening van de Stichting, voor de tuin van Walirdé is dat ruim voldoende, voor alletwee niet.
We moeten ook rekening houden met verplichtingen ten aanzien van onze twee studenten in Bamako. Dan twijfelen we ook aan verbetering van de watervoorziening in Sangubaka.

Beloningen
Het bestuur van de Stichting bestaat uit
Jan Vonk (voorzitter)
August Baks (secretaris)
Willem Snapper (penningmeester)
De laatste woont in Mali en is direct betrokken bij de projecten.
De bestuursleden ontvangen geen beloning.

In Mali bestaat de equipe, die met het dagelijkse beheer is belast, uit:
Baba Traoré
Willem Snapper
Makan Traoré
Gouro Sow
Yacouba Lougué
Abdoulaye Niangaly.
De Malinese medewerkers ontvangen een bescheiden salaris uit een andere bron dan de Stichting.

Informatie
Willem schrijft elke week een nieuwsbrief. Alle activiteiten rond de projecten komen daarin aan de orde. Voor de rest gaan die nieuwsbrieven ook over politiek, over het leven in Mali en over mijzelf. U kunt zich daar via een mailtje op abonneren, u kunt ze ook altijd allemaal direct lezen op de website www.mopti.nl onder het kopje nieuwsbrieven.
Meer informatie op de website van de Stichting Mopti: www.mopti.eu

 

 

Financieel overzicht 2013 Stichting Mopti
Verlies en winst per 31 december 2013 / 2012
Lasten 2013 2012 Baten 2013 2012
Kosten postbank 102,50 105,79 Giften postbank 19 661,54 19 900,25
Bankkosten AGFSM 35,06 70,12 Giften per kas   152,44
Kamer van koophandel   24,08 Ontvangen rente 34,72 62,24
Andere bankkosten   35,37 Verkoop paard 343,00  
Zonnepaneel Niangaly   80,03    
Bijdrage Baba ivm ziekte   152,44    
       
   Sangubaka        
diverse kosten   176,37    
   Sarédera        
diverse kosten 146,34 269,44    
   Medina Coura        
aanleg tuin        
restant koopsom terrein        
diverse kosten   4 171,04    
   Dialangou        
diverse kosten /aanleg tuin 1 007,16 16 434,07    
       
Project Excision, Meni Kodio   1 201,00    
Project studie Bibata Kodio    663,96    
Poject Solange Kassogué 533,54      
Project Centre Informatique 3 483,84      
naar balans 14 730,82     3 268,78
       
20 039,26 23 383,71 20 039,26 23 383,71
Balans per 31 december 2013 / 2012
Activa 2013 2012 Passiva 2013 2 012
Restant verkoop paard 419,24   Eigen vermogen 27 564,05 12 126,59
Saldo 31 december AGFSM 139,76 174,82    
Saldo 31 december kas 590,7 1 941,46    
Saldo 31 december postbank 4307,04 9 937,72    
Saldo 31 december rente-meerrekening 22107,31 72,59    
       
27 564,05 12 126,59 27 564,05 12 126,59
bedragen in Euros