Sévaré, 6 december 2023

 

Lieve, lieve mensen, lieve donateurs, lieve allemaal,

Het is december. De Stichting Mopti heeft nog altijd uw steun nodig voor onze tien tuinen. Die verschaffen werk en inkomen aan honderden vrouwen en hun dorpsgenoten.
Wij proberen steeds de vrouwen zelfstandiger te maken en daarom werken wij
1hier met een equipe van vijf personen die alles in het werk stelt dat dit gaat lukken. Elke dag bezoeken zij met regelmaat de tuinen om hen te instrueren, te helpen bij onderhoud, het zaaien, het controleren van de technische situatie, zoals de hekken en de pompinstallaties. En dat blijft voorlopig nog hard nodig.

We hebben nog altijd te maken met onveiligheid en banditisme. In het afgelopen jaar werd in Walirdé een waterpomp gestolen. De vrouwen hebben zelf niet genoeg geld en niet genoeg inkomsten om zulke klappen op te vangen. Dan moet helaas de Stichting bijspringen.
Gelukkig doen de meeste tuinen, ondanks de problemen in Mali het redelijk tot goed. Er zijn tuinen waar we bijna geen omkijken naar hebben, zoals Medina Coura, andere tuinen vergen meer aandacht, zoals Walirdé en die van de AVPS.

 

Maar dankzij uw steun kunnen we doorgaan!

Het blijft lastig dat Willem zelf de tuinen vanwege veiligheidsproblemen niet kan bezoeken. Niet alleen dat het voor hem gevaarlijk kan zijn vanwege het gevaar van gijzeling door jihadisten, ook de dorpelingen kunnen last ondervinden als ze merken dat er blanken bij de tuinen betrokken zijn. Dat kan voor hen leiden tot repercussies. De equipe kan gelukkig zonder veel problemen de tuinen langs gaan, behalve helaas die van Saredéra. Er is wel contact daar en eventuele problemen kunnen ondanks alles worden opgelost.

 

2

 

Met de politieke en sociale toestand is het in Mali treurig. Jihadisme, terrorisme en banditisme teisteren het land en het breidt zich uit. De Fransen zijn eerder dit jaar het land uitgezet en eind 2024 moeten ook de laatste VN-militairen van de MINUSMA zijn vertrokken. Dat werkt de stabiliteit niet in de hand. De junta heeft militairen van de Russische Wagner-groep ingehuurd in de strijd tegen jihadisten en rebellen.. Vooral in de dorpen op het platteland is men daar niet heel blij mee. Er wordt geklaagd over talloze misdaden.

Ik probeer u hierover te informeren in mijn maandelijkse nieuwsbrieven op www.mopti.nl. Voor informatie over de tuinen moet ik vertrouwen op de berichten van onze equipe. Ook daarover leest u in mijn nieuwsbrieven.

 

3Ik begrijp dat het ook in Nederland en in Europa niet even goed gaat, energieprijzen die de pan uitrijzen en ook een hoge inflatie. Wij hopen in elk geval dat de politieke en economische situatie in Nederland het u niet zal beletten de Stichting Mopti ook dit jaar te steunen.

(Op de foto boven: Gouro met een vrouw die bladeren van de zoete aardappel oogst, een soort spinazie. In het midden vrouwen uit Médina Coura op bezoek in Dialangou. Hiernaast een meisje in Tiamoye)

 

 

 

 

Uw gift is aftrekbaar voor de Nederlandse belasting, ons ANBI-nummer (RSIN) is 815743415.
Zie voor details over giften de website van de
belastingdienst.

Wij proberen iedereen persoonlijk te bedanken, mits wij uw mailadres kennen.

 

Uw gift is meer dan welkom op onze rekening bij de ING-bank
IBAN: NL18 INGB 0005054851 t.n.v. de Stichting Mopti.

 

En zoals gewoonlijk reuze bedankt voor uw bijdrage, het getuigt van uw vertrouwen, vooral ook dank namens alle hardwerkende vrouwen in de tuinen en namens onze equipe: Baba, Eve, Niangaly, Gouro, Makan en Garbo.
Zie Colofon voor hun complete namen en functies op de website.

kaser1

Willem schrijft elke maand een nieuwsbrief, klik desgewenst op de link. Stuur een mail met als onderwerp nieuwsbrief en dan zetten wij u op de verzendlijst. U kunt zich ten allen tijde op dezelfde manier ook weer afmelden.
Voor meer details en voor de jaarverslagen klikt op u de website van de Stichting Mopti, al is deze site niet altijd helemaal up-to-date.

 

Het bestuur wenst u in elk geval alvast een prettig uiteinde en een goed 2024.

Heel hartelijke groet, namens de Stichting Mopti,

Willem Snapper, Sévaré, Mali

 

Stichting Mopti: info@mopti.eu

Willem: wsnapper@mopti.nl

 

Het kan zijn dat u deze mail meerdere keren ontvangt, het is bijna niet te voorkomen, waarvoor mijn excuus. 

 

kader2

 

Klik HIER om het formulier te downloaden.

 

Willem Snapper

BP 15
Sévaré

République du Mali


00223-62988262

00223-75298869

WhatsApp 0031 612303975 (ook in Mali !)
Let op het Nederlandse landnummer.

 

wsnapper@mopti.nl
website Willem privé:
www.mopti.nl

Stichting Mopti: www.mopti.eu

Rustenburgerstraat 110,

1073 GH Amsterdam